AWC Onlineprovning #3 “Ålder, Ursprung & Fattyp” (2025)
För att försöka hålla i gång whiskyklubbens aktiviteter lite mer så har vi börjat med att köra med lite mindre sammankomster där vi stämmer upp, bjuder in och håller “Share-A-Dram”-events online. En liten trevlig stund tillsammans på nätet där vi provsmakar, bedömmer och njuter av nånting gott i whiskyväg.
Till vårt senste whiskyhäng som ägde rum igår (7/2) och som gick under namnet AWC Onlineprovning #3 “Ålder, Ursprung & Fattyp” så hade 16 st inbjudningar (inkl. ord. medlemmar) gått ut och där man kunde haka på och smaka på tre stycken hemliga whiskysamples. Denna gången blev vi totalt 6 st maltvänner som deltog vid själva online-sittningen som är helt frivillig. Så är även möjligheten och även under en liten tid i efterhand, att kunna skicka in sina personliga omdömen och poäng på det som smakas och om det är så att man uteblir från själva onlinerprovningen av ett eller annat skäl.
————— INLEDNING —————
Tre stycken whiskys fanns med i startfältet till detta tredje onlineevent och där vi denna gången testade på att köra med ett helt blint upplägg. Dvs. deltagarna hade ingen som helst aning om vad som skulle komma att provsmakas i whiskyväg förutom att på förhand få en del givna ledtrådar på temat: Vem är 18 år, vem kommer ifrån Highland och vilken typ av lite mer udda fat har använts till den ena whiskyn? Ett inte helt lättlöst problem och där det även under provningens gång skulle komma att delas ut lite mer vägledande ledtrådar för att kunna försöka kunna lösa denna uppgiften och gissa på rätt sorter.
Som inledande ledtrådar kom också anges att vi hade att göra med två välkända skottska whiskys. En av dessa kommer ifrån en ö (där det växer massor med Sphagnum-mossa (vitmossa) och där den andra är en fastlandswhisky ifrån de norra regionerna. Den tredje en modern svensk “fastlands”-whisky med nytänkande visioner. Whiskyn som smakades hade denna gången bidragits av AWC-medlem HGU (2 st) och en stycken av FAN, som också denna aftonen agerade organisatör och provningsledare.
————— STARTFÄLT —————
I det “hemliga” startfältet fann whiskyn Glenmorangie 12 yo 40% (479 kr) och som är en nyutgiven whisky ifrån ett av skottlands mest sålda och och whiskyproducerande destillerier. (enligt nätuppgift trea i världen). Denna Northern Highland-whisky släpptes här i Sverige under hösten och är en utgåva som bygger på deras 10-åriga standardwhisky (core-range) fast här nu i en två år äldre och re-brandad version. Detta för att försöka få fram ännu mera “silkeslena” inslag, mer sötma och ännu större komplexitet. Detta var FAN’s bidrag till whiskykvällen.
Detta var whiskyn i sampleflaska #2.

De två andra bidragna whiskys kom ifrån HGU och där en utav dom var nya Agitator Evidense Porter Cask 55% (899 kr). Denna svenska whiskyn kommer ifrån det nytänkande och nyskapande destilleriet ifrån Arboga och är lagrad på fat som tidigare använts för det berömda ölet “Stormaktsporter” som framställs av Närke Kulturbryggeri. Ett öl som är rik på choklad, kaffe och karamell som också skapar en len sötma och som i denna whiskyn beskrivs bli ett komplext spektrum av härliga smaker där rökig whisky och kraftfull porter smälter samman. På destilleriet Agitator är nytänkande ledordet och där all whisky man gör är vacuumdestillerad. I linje med sin strategi har använt till denna premium-whiskyn använt lite lägre fatfyllningsstyrka för att förbättra smakextrationen ifrån faten mer.
Detta var whiskyn i sampleflaska #3.

Sista och tredje whiskyn ut var en riktig “Old School”-utgåva ifrån även det ett mycket välkänt destilleri som är beläget på ön Orkney i de allra norraste delarna av Skottland och som också är känt för sin anknytning till det nordiska Vikinga-arvet. Detta återspeglas numera ofta i deras design av flaskor och specialutgåvor. Denna sherrylagrade Highland Park 18 yo (2006?) 43% är dock en lite tidigare version av deras 18-åring och som det har varit svårt att helt exakt kunna luska fram vilken utgåva detta är, då nån flaskkod ej kan hittas på varken flaska eller kartong och trots en hel del rundletande på nätet. Troligtvis verkar detta kunna vara ifrån nån av de sista släppen som destillerades under 1987 eller -88 och som släpptes under året 2006 och innan man bytte utseende på flaskan. (Onlinepriset för denna numera lite äldre och väldigt begränsade samlingswhiskyn har setts landa på ca 4000 kr). Tack HGU och fantastiskt kul att du “råkade hittade denna undanstoppad i ett hörn” och att få prova och ta del utav! 🙂
Detta var whiskyn i samplesflaska #1.

Hur är funkar då en ”hel blindprovning” och hur görs setupen?
Varje enskild whiskyflaska samplas först upp till mindre samples flaskor. (3cl) och där varje resp. grupp med alla samplesflaskor läggs sedan i var sina påsar. Med i varje påse läggs också en ihopvikt papperslapp där respektive whiskysort finns antecknad. Påsarna stängs och blandas sedan väl och där slutligen varje påse får sitt bestämda” startnummer”. Dessa ”startfältsnummer” noteras på varje samplesflaska och så även också på utsidan av den nedstoppade och ihopvikta lappen (som också läggs ned i stängda tändstickboxar). Detta gör att ingen, inte ens den eller de som bidragit med whiskyn kan veta exakt i vilken whisky som finns i varje upphällt glas.
Själva whiskyprovningen genomförs på sedvanligt sätt där deltagarna gissar på sort, diskuterar, bedömer och poängsätter varje whisky och där man skriver ned sina egna svar på de medföljande svarsformulären. Slutligen öppnas de ihopvikta lapparna som finns i de numrerade tändsticksaskarna och där då ”facit” med de rätta sorterna presenteras och där själva whiskyprovningen då är att betrakta som avslutad. Därefter tar den ”fria leken” vid fram tills dess att hela provningen anses vara avslutad.
Här finns då också möjligheten, för de som vill att kunna skicka in ett foto på sina nedskriva personliga omdömen och poäng och som då också kommer att finnas med vid sammanställningen och den sammanlagda poängsättningen av varje smakad whisky. Har man kanske inte haft möjlighet att kunna vara med på själva onlineprovningen så finns fortfarande möjligheten att ändå provsmaka whiskyn privat och sedan skicka in sina svar, fram tills senast angivet datum.
————— PROVNINGEN —————
När alla whiskyvänner droppat in och blivit insläppta till denna onlineprovningen som hålls via mötesplattformen Google Meet och när det lite mer inledande allmänna pratet avslutats så var det dags att välkomna alla och hälla upp våra tre olika sampleswhiskys. Med oss denna aftonen fanns tre ordinare AWC-medlemmar och tre stycken av de inbjudna gästerna som valt att hänga på. Kul! Några av dessa var helt nya i sammanhanget med att smaka whisky online på detta sättet men som snabbt kunde komma på plats och till rätta. (bra jobbat!) 😀
Rätt svar och facit för STARTFÄLET och enligt turordning. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
Sample #1 | Sample #2 | Sample #3 |
Då vi denna omgången provade whiskyn blint så var de fritt fram att dofta fram och tillbaka och i vilken ordning man själv ville på de tre olika upphällda glasen och där det i vanlig ordning kom att uppstå en hel del diskussioner om både den ena doft- eller smaknoten som kanske kunde komma att uppfattas. (vi får verkligen hoppas du får några skänkta whiskyglas PBE! 😀 ) Allt detta givetvis samtidigt som man också för utom att sätta poäng och föra noteringar även försökte komma fram till lösningen på vad det var vi smakade på. Givetvis en riktigt svår uppgift och där FAN under tiden även hjälpte till och gav lite fler ledtrådar för att vi slutligen skulle kunna ta oss ända fram till målet där sedan facit presenterades och där några också hade lyckats pricka in varje sort på rätt plats.
En av alla frågorna som kom att diskuteras runt i detta glada gäng var om man kunde känna priset på whiskyn genom att bara dofta och smaka på den och där vi i laguppställningen hade med oss whisky ifrån pressegmenten runt 500 kr, 1000 kr och ca 1200-1500 kr. En annan fråga som också brukar vara vanligt vid whiskyprovningar är om man kan känna vilket alkoholstyrka man tror whiskyn ligger på och där det vid denna provningen var ganska enkelt att plocka ut vilken som i alla fall hade högst procent. Denna whiskyn ifrån Agitator (och som var den sista whiskyn i startfältet) inledde dock med att ha en ganska dov och lite svag doft direkt vid upphällningen men som sedan växlade upp rejält och blommade ut. Om man sedan tillsatte några droppar vatten så ökade den faktiskt på ännu ett snäpp och växte betydligt. “Bör vattnas” blev ett tips hos flera och som även hade denna som favorit för kvällen!
Den billigaste whiskyn i denna lineup’en för kvällen kom ifrån Glenmorangie och som här fanns med oss i en tolvårig version och där “kattpiss” var någons absolut första doftintryck av denna singlemalten ifrån det skottska höglandet. Några trodde först att vi kanske kunde ha att göra med nån Lowland-whisky när vi tog oss an denna som fler tyckte hade en hel del tongångar av hö och torkad frukt men där de givna ledtrådarna åter fick in oss på rätt spår igen. Detta visade sig bli den allra minst omtyckta whiskyn när den slutliga handuppräckningen om vilken whiskyn man gillade mest genomfördes och där ingen av oss hade den på första plats.
Förstaplatsen kom istället att delas mellan de två andra (Agitator) och whiskyn ifrån Highland Park som fanns i det första glaset och som var märkt med #1. Detta en sherrylagrad historia som tillverkats under den senare delen av 80-talet och som också den hade en hel del trevliga både doft- och smaknyanser. Den ansågs väl kanske inte riktigt kunna matcha den nuvarande prisbilden på ca 4000 kr med enbart tanke på detta men jäkligt spännande ändå att smaka!
————— SAMMANFATTNING —————
Varje smakad whisky presenteras närmare och mer detaljerat med sammanfattade smaknoter osv. på dess respektive undersida och så snart allas våra inskickade svar inkommit och hunnit sammanställas. Här nedan presenteras allas våra respektive givna poäng. (både ifrån online- och även de offline-deltagare som valt att vara med och bedöma/poängsätta).
Scoreboard för AWC Onlineprovning #3:
————— WHISKY #1 —————
Presentation av våra givna poäng för whiskyn som fanns i vårt första glas.
(för att ev. kunna zooma bilden, högerklicka på den och välj att “öppna i ny flik/fönster”)
Region: Orkney
Styrka: 43%
Pris: ca. 4000 kr
Event: “Ålder, Ursprung & Fattyp” #3
Provdatum: 250207,
Värd: AWC Bidragare: HGU
Medelpoäng: 15,75 av 20,00 p Se skala
AFR | CPE | FAN | HGU | HHG | HHM |
14,25 | – | 16,50 | 15,75 | – | – |
RLU (G) | TBL (G) | ACA (G) | |||
16,50 | 16,00 | 15,50 | |||
Medelpoäng: 15,75 p av 20,00 p |
————— WHISKY #2 —————
Vidare presenteras här våra givna poäng för whiskyn som fanns i vårt andra glas.
(för att ev. kunna zooma bilden, högerklicka på den och välj att “öppna i ny flik/fönster”)
Region: Highlands
Styrka: 40%
Pris: 479 kr
Event: “Ålder, Ursprung & Fattyp” #3
Provdatum: 250207,
Värd: AWC Bidragare: FAN
Medelpoäng: 13,50 av 20,00 p Se skala
AFR | CPE | FAN | HGU | HHG | HHM |
13,50 | – | 14,00 | 14,50 | – | – |
RLU (G) | TBL (G) | ACA (G) | |||
12,50 | 12,50 | 14,00 | |||
Medelpoäng: 13,50 av 20,00 p |
————— WHISKY #3 —————
Vidare presenteras här våra givna poäng för whiskyn som fanns i vårt tredje glas.
(för att ev. kunna zooma bilden, högerklicka på den och välj att “öppna i ny flik/fönster”)
Region: Sverige
Styrka: 55%
Pris: 899 kr
Event: “Ålder, Ursprung & Fattyp” #3
Provdatum: 250207,
Värd: AWC Bidragare: HGU
Medelpoäng: 16,00 av 20,00 p Se skala
AFR | CPE | FAN | HGU | HHG | HHM |
16,00 | – | 16,00 | 16,50 | – | – |
RLU (G) | TBL (G) | ACA (G) | |||
14,50 | 17,50 | 16,00 | |||
Medelpoäng: 16,00 av 20,00 p |
————— AVSLUTNINGSVIS —————
Ifrån whiskyklubben säger vi som vanligt ett STORT TACK! till alla som valt att hänga med på denna typen av smakresa! Riktigt roligt och en resa där vi med hjälp av internet ändå kan hålla lite liv vid vårt stora intresse att kunna smaka på god whisky tillsammans och när våra tillgängliga och lediga tider för detta oftast kan vara riktigt svåranpassade.
Det uppkomna ljudproblemen som uppstod mot slutet och som hade en ekande rundgång stod tyvärr helt utanför vår kompetens och där vi skyller allt på Google Meet… 😀 😀
Som redan nämnts kommer alla inskickade samplessvar (sista dag för svarsinskick är 9/2) att behandlas och sammanställas och där även planering inför en ny och eventuell kommande nästa onlingeprovning att påbörjas så snart tid medges. Planeringsdatum för eventuellt kommande framtida “online-events” är:
(inget vrålspikat men datum värda att lägga in i sin kalender)
- Lördag 29 Mar
- Fredag 18 Apr(Långfredag)
- Fredag 7 Jun
All närmare info om dessa kommande events kommer det att skickas ut lite mer info via antingen sms eller epost inom ganska snar framtid och till alla berörda att kunna ta del av. Håll utkik! 😃
P.s Då flertalet deltagare kanske är helt nya på onlineprovningar så tas gärna feedback (alt. via kommentars-fältet här nedan eller via e-post) emot om vad vi kan förbättra vid dessa events eller om det kanske är nått som saknas eller om det nått som kanske behöver förändras för att kunna få till ett så bra och trevligt mötesupplägg som möjligt. Även tips på förslag på whiskysorter som skulle kunna ingå i startfältet vid dessa onlineprovningar är självklart också välkomna.
Då whiskyklubben gärna återanvänder samplesflaskorna till events som detta får dessa gärna återbringas till FAN (eller nån annan AWC-medlem som kan skicka dessa vidare…).
//Amnehärad´s Whisky Club