AWC “Nyårspösen-24” Onlineprovning #2
Lagom till så här slutet av året 2024 så kan vi i Amnehärad’s Whisky Club presenterara resultatet ifrån vårt 2:a hållna onlineevent med namnet AWC “Nyårspösen -24”. Detta är en mindre blindprovning och ett“Share-A-Dram”-event som sker online via mötesplattformen Google Meet och där vi testar och provsmakar några samples tillsammans med ett litet gäng andra whiskynjutare och inbjuda gästdeltare.
————— INLEDNING —————
Då onlineprovning är helt nytt för whiskyklubben och där vi fortfarande är under upplärning och testar detta upplägget lite så var det åter ganska spännande att se hur många av de hela 14 anmälda som skulle ta chansen och möjligheten att hänga med på denna “frivilliga” onlineprovningen. Till den första gången blev vi 4 st deltagare och där vi denna omgången faktiskt lyckades öka på med plus en, alltså 5 st vilket ju får anses fullt godkänt med AWC-mått mätt. (Bra jobbat alla “datahackers” ute i stugorna, det tar sig!) 🙂
————— STARTFÄLT —————
Till startfältet till vår 2:a onlineprovning hade vi med oss två nylanserade whiskys för i år och där den ena var en blended med namnet Peak 2 Peak 40% (319 kr) och som enligt förhandsinformationen är den första maltwhiskyn som lanseras i lättviktsförpackning på Systembolaget. Whiskyn presenteras vara en fin blandning av tre ikoniska maltstilar från Skottlands regioner, Highland, Lowland och Speyside.
Whiskyn har lagrats på ex-bourbon och oloroso sherryfat som ger en komplex smak med tydlig fatkaraktär och där några av de förandsangivna smaknoterna är: “Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, honung, kanel, hasselnötter, apelsinskal och vanilj. Whiskyn lämpar sig väl att serveras både i sin enkelhet och som drinkbas”.
Den andra whiskyn som fanns med oss vid denna “halva blindprovningen”, dvs. vi visste vilka två whiskys som fanns med men inte i vilket glas de fanns, var årets Big Peat – 15 Years Anniversery 50% (799 kr) och som är en blended rökwhisky som till övervägande del slutlagrats på Spanska rödvinsfat.
Big Peat handlar om Islay helt och hållet är ett äktenskap av Islay singelmalt, med Caol Ila som ger sötman, Bowmore för balansen, Ardbeg för de jordnära och medicinala kvaliteterna och Port Ellen för en extra grad av elegans. För denna speciella 15 – Aniversery Release så har Teamet på Douglas Laing förstärkt Big Peats distinkta och välkända profil genom lagring på ex. bourbon fat och Spanska vinfat, vilket resulterat i ett helt unikt uttryck som dessutom buteljerats på något högre alkoholstyrka om 50%.
“Upplev en rejält smakrik whisky med kola, mörk choklad och en subtil nötighet. Allt balanseras upp av en långvarig lätt torr torvrök, kompletterat med kryddor och lätta ekfatstoner.” är lite av den förhandsinformationen som har kunnat inhämtats från nätet.
Själva provningen genomfördes som tidigare nämts som en blindprovning där de två olika whiskys smakades i turordning (efter att vi först luktat och sniffat litet på de båda) och där smaknoter, poäng och omdömen kom att diskuteras gemensamt och i anslutning till varje provsmakad whisky. Till denna onlineprovningen var det åter FAN (freddeboos) som agerade mötesvärd och som “hostade” eventet.
Som väntat blev själva blindprovningen ganska lättgissad då de två sorterna skiljde sig en del åt och där den betydligt starkare (och rökigare) Big Peat tog för sig lite mer. Det skall dock påtalas att de flesta av oss, ja om inte alla faktiskt tyckte att blended-whiskyn Peak 2 Peak ändå för sin prisklass presterade riktigt bra, speciellt på doften som av många upplevdes som riktigt trevlig.
För de ev. frånvarande inbjudna deltagarna som ej fanns med oss under denna online-aftonen fanns också möjlighet att kunna lämna in sina frivilliga samplessvar i både för- och efterhand och att då också på detta viset kunna få sina omdömen och betyg medräknade och där vidare instruktioner för detta fanns angivet på själva inbjudningen.
————— PROVNINGEN —————
Lite av de diskussoner som förekom när whiskyn provsmakades online kommer dock att avslöjas här nedan redan nu och där den totala sammanställningen för varje whisky senare kommer presentereras här på sidan i sin helhet för varje sort och så snart alla svaren hunnit komma in:
I samplesflaska (3 cl) nummer #1 så fanns alltså blendedwhiskyn Peak 2 Peak 40% ifrån producenten och leveratören AB No.1 Production och som kom att överraska de flesta av oss som provade den online med att vara så pass doftrik och kraftfull i doften. Ganska direkt kom smaknoter som “apelsin” och “mandelmassa/marsipan” upp och där även “kanel” och “gröna äpplen” infann sig hos flera av oss.
En trevlig “vardagswhisky” av lite högre klass var några av åsikterna men där det också förekom lite snack om hur vida plastflaskan och plastkorken den levereras i möjligen kunde kännas lite mer “lowclass” (även om “miljövänligt” är bra). Några av oss som smakade på den kunde även hitta en del fruktiga tongångar i den och kanske främst i doften(?) uppfatta mindre hintar av rök i denna whiskyn som för övrigt även hade en del torrare toner i sig och även en del nötighet. Smaknoten “citrus” kunde också hittas i några av de tidigt inskickade samplessvaren som inte hade möjligheten att kunna hänga på online och där flera av oss även hade noterat en viss sötma i den. På önskelistan för denna whiskyn fanns en något högre buteljeringsstyrka och som flertalet av oss önskade och som vi tror den skulle vunnit på.
I samplesflaska (3 cl) nummer #2 så fanns årets jubileumswhisky ifrån Big Peat och buteljeraren Douglas Laing & Co och ur deras whiskyserien Remarkable Regional Malts. Även detta en blended (eller kanske snarare “vatted malt”) där man använt sig av singlemalt whisky ifrån Islay-destillerierna Caol Ila, Bowmore, Ardbeg och Port Ellen för att skapa en ganska rökig whiskyutgåva och som brukar gå hem hos många rökwhiskyälskare världen över. (Med endast 90 st flaskor till Sverige).
I doften och smaken för denna rökwhiskyn förekom smaknoter som “sotig”, “lite fenolig”, “skorstensinsida”, “vanilj” och där även flera tyckte sig kunna uppfatta en del (söt) lakrits i den. Här hittades även lite kustnära inslag av sälta och tång och där även “lite tjärad telefonstolpe” fanns med i beskrivningen av denna whiskyn. Flertalet kunde även uppfatta att den hade en viss oljighet i sig och där även tuggtobak och vitpeppar/svartpeppar förekom.
I jämförelse med den första smakade whiskyn så blev detta lite grann spel mot ett mål (Ungefär som när Liverpool vann mot West Ham med 5-0 under samma kväll, utifall nån kanske missade det… 😁) och där kraftfullheten, den högre alkoholstyrkan och rökigheten i Big Peat dominerade och tog överhanden ganska mycket vid denna lilla startlinan med endast två stycken whiskysorter.
————— SAMMANFATTNING —————
Varje smakad whisky presenteras närmare och mer detaljerat med sammanfattade smaknoter osv. på dess respektive undersida och så snart våra svar inkommit och hunnit sammanställas. (och där även ev. senare inkomna omdömen/poäng kommer att adderas). Här nedan presenteras våra respektive givna poäng. (både ifrån online- och även de offline-deltagare som valt att vara med och bedöma/poängsätta)
Att vi testar med att köra lite onlineprovning i whiskyklubben är för som den invigde redan kanske vet ett resultat av våra så otroligt missanpassade arbetstider och som är i stort sett helt omöjliga att kunna få ihop. Detta ställer givetvis till det för oss rejält att kunna hålla vanliga reguljära whiskyprovningar då den enda månaden som som vi alla “garanterat” är lediga samtidigt allihop är under semestern. Detta med att köra några whiskyprovningar online är därför ett litet försök till en nystart och för att se om det går att åter ruska lite liv i vår gamla whiskyklubb där intresset för “Uisge Beatha” (livets vatten) och dessa ädla droppar ändå bland oss medlemmar (och inbjudna gäster) fortfarande är ganska stort!
————— WHISKY #1 —————
Presentation av våra givna poäng för whiskyn som fanns i vårt första glas.
(för att ev. kunna zooma bilden, högerklicka på den och välj att “öppna i ny flik/fönster”)
Region: Scotland
Styrka: 40%
Pris: 319 kr
Event: “Nyårspösen -24” #2
Provdatum: 241229,
Värd: AWC Bidragare: FAN
Medelpoäng: 13,75 av 20,00 p Se skala
AFR | CPE | FAN | HGU | HHG | HHM |
– | – | 15,75 | 15,50 | – | 14,00 |
AGU (G) | TBL (G) | AXG (G) | RLU (G) | ||
– | 15,00 | – | 08,50 | ||
Medelpoäng: 13,75 av 20,00 p |
————— WHISKY #2 —————
Vidare presenteras här våra givna poäng för whiskyn som fanns i vårt andra glas.
(för att ev. kunna zooma bilden, högerklicka på den och välj att “öppna i ny flik/fönster”)
Region: Islay
Styrka: 50%
Pris: 799 kr
Event: “Nyårspösen -24” #2
Provdatum: 241119,
Värd: AWC Bidragare: FAN
Medelpoäng: 16,75 av 20,00 p Se skala
AFR | CPE | FAN | HGU | HHG | HHM |
– | – | 18,00 | 17,50 | – | 17,00 |
AGU (G) | TBL (G) | AXG (G) | RLU (G) | ||
– | 17,00 | – | 13,50 | ||
Medelpoäng: 16,75 av 20,00 p |
————— AVSLUTNINGSVIS —————
Ett MEGASTORT tack till alla Ni deltagare, både de som hängde med vid detta främst tänkta onlineevent men givetvis även till alla Er som inte kanske hade möjligheten eller som valde att bara smaka på whiskyn offline. 👍🙏🤘 Förhoppningsvis blir vi ännu fler som dyker upp online nästa gång!
Som redan nämnts kommer alla inskickade samplessvar (sista dag 30/12) att behandlas och sammanställas och där även planering inför en ny och eventuell kommande nästa onlingeprovning att påbörjas så snart tid medges. Planeringsdatum för eventuellt kommande framtida “online-events” är:
(inget vrålspikat men datum värda att lägga in i sin kalender)
- Fredag, 7 Feb
- Lördag 29 Mar
- Fredag 18 Apr(Långfredag)
- Fredag 7 Jun
All närmare info om dessa kommande events kommer det att skickas ut lite mer info via antingen sms eller epost inom ganska snar framtid och till alla berörda att kunna ta del av. Håll utkik! 😃
P.s Då flertalet deltagare kanske är helt nya på onlineprovningar så tas gärna feedback (alt. via kommentars-fältet här nedan eller via e-post) emot om vad vi kan förbättra vid dessa events eller om det kanske är nått som saknas eller om det nått som kanske behöver förändras för att kunna få till ett så bra och trevligt mötesupplägg som möjligt.
//Amnehärad´s Whisky Club