2024, AWC, AWC-Event, Event #30, Värd – AFR, whiskyafton

AWC – Event 30 – 240727

Ett helt år har nu ganska precis hunnit gå sedan vi sist hade nån gemensam AWC-provning men där vi nu i helgen denna sommaren -24 åter lyckats med bedriften att kunna samla i stort sett hela gänget igen för att smaka på lite god maltwhisky. Eller närmare bestämt hela 8 stycken olika sorter samt lite bonuswhisky i form av två samples Benromach New Make Spirit som medlem FAN bidrog med samt även nån liten kvarvarande slatt av en klubbwhisky ).

Upplägget för denna ordinare AWC-provning #30 var som vanligt uppbyggt på att varje deltagande medlem bidrog med var sin flaska whisky till startfältet. Till detta fick även några av whiskyklubbens gemensamt inköpta flaskor ingå för att kunna fylla ut linan som bestod av två stycken startfält med fyra sorter i varje och som kördes som ett “helt blindprov”.

AWC – Event 30 – 240727 - lineup AWC – Event 30 – 240727 - lineup

Som vanligt diskuteras och färgjämförs den medhavda whiskyn lite grann innan för att försöka kunna få till så bra och jämna startfält som möjligt. Våra glas placeras på träbrickorna och där en av oss sedan häller upp whiskyn i glas nummer 1 till 4, och skriver in på en lapp i vilket glas varje whisky har hällts. Sedan tar en annan och flyttar runt glasen på brickorna i en viss ordning och skriver då också upp hur platserna har ändrats och detta blir då facit.

Detta gör att ingen på förhand kan veta vad som finns i varje glas och där själva provningen sker helt blint för alla och innan de rätta svaren slutligen sen presenteras efter varje avslutad omgång. Innan själva provningarna inleds och drar igång så brukar även lite omkringliggande information från klubben presenteras och även hur vår likviditet ligger till och om vi kanske behöver stärka upp den gemensamma klubbkassan något inför ev. kommande inköp eller andra utgifter. (300 kr/medlem)

AWC – Event 30 – 240727

Till den första startlinan denna för övrigt hyggligt varma och regnfria afton som hölls ute på den inbyggda altanen hemma hos AFR så bestämdes det att dessa fyra sorter skulle ingå. Här fanns från vänster till höger en Speyside-whisky i form av Aberlour Double Cask Matured 12 yo 40% och som bidrogs av HHM. Nästföljande Glenfarclas-whiskyn var klubbens senaste inköp ifrån Svenska Whiskyförbundet (SWF), en 15-årig och 100% sherrylagrad Speyside-whisky som buteljerats för firandet av SWF’s 20-årsjubileum. Tredje whiskyn ut var AFR’s bidrag till kvällen och var en blended Monkey Shoulder 40% (och som satt fast i en ganska cool men något svårurhälld stålställning). Detta är en whisky ifrån Dufftown (Speyside) och som blandas med hjälp av whisky ifrån de närliggande destillerierna Glenfiddich, Balvenie och Kininvie. Sist ut i denna provningens första lina var en återprovning av också det en tidigare inköpt klubbwhisky ifrån SWF – Benromach First-fill Sherry Hogshead & Bourbon 50%. 

Startlina #1 - Whiskyevent 30

Överlag och på förhand ett färgmässigt ganska jämt första startfält där möjligtvis den något lite ljusare whiskyn Monkey Shoulder kunde tas och listas ut lite grann på själva utseendet samt den något klenare alkoholstyrkan. Även den första whiskyn som var Aberlour upplevdes också ha en något mindre alkoholstyrka och där dessa båda låg på relativt klena 40%. 

Ett litet snäpp högre tryck kändes det att det fanns i whiskyn i glas nr tre och där vi för tredje gången fick stifta bekantskap med denna SWF-whiskyn ifrån Benromach och som vi hade en liten slatt kvar av och som räckte precis till en omgång innan det blev bottlekill på den. I det fjärde och sista glaset på träbrickan fanns det också där en Speyside-whisky och var den 100% sherrylagrade Glenfarclas 57,6%, också den en klubbwhisky ifrån SWF. Denna kom också att bli omgångens första vinnare (16,75 p), placerad strax före Benromachen (16,50 p). Goda och absolut inte dåliga men ett litet snäpp under poängmässigt placerade sig Aberlour’en (14,50 p) som tillsammans med Monkey Shoulder (13,75 p) och som troligtvis hade kunna tjäna på lite högre alkolstyrka för att bli ännu lite mer intressanta. 

Kvällens första lina: Aberlour, Monkey Shoulder, Benromach och Glenfarclas

Det var också här vid eventets och kvällens första setup (som vi var en man kort till och där vi saknade CPE) fick vårt första och faktiskt enda bidrag till vår lilla floskeltopp och där nån tyckte sig hitta “dubbeldusch i tvåan…”.  Öhh, ok – svider det? 😄😄

1:a AWC-LINEUP – EVENT #30:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)

Aberlour Double Cask 12 yo 40% Aberlour Double Cask Matured 12 yo 40% – 529 kr (HHM)
“Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, nougat, torkad frukt, ljunghonung, vanilj och apelsin.” //Sb
Glenfarclas – SWF #39 20Th (2008) 15 yo 57,6% Glenfarclas – SWF #39 20Th (2008) 15 yo 57,6% – 1.295 kr (AWC)
“15-årig och 100% sherrylagrad Speyside-whisky som har buteljerats för firandet av SWF’s 20-årsjubileum och där det totala antalet flaskor är: 1518 st.”
Monkey Shoulder (Blended) 40% Monkey Shoulder (Blended) 40% – 399 kr (AFR)
“Fruktig, fatinslag, gula päron, honung, kryddor, röda äpplen, vanilj och apelsinskal”//Sb
Dufftown-whisky (Speyside) som blandas med hjälp av whisky ifrån de närliggande destillerierna Glenfiddich, Balvenie och Kininvie.
Benromach Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50% Benromach Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50% – 689 kr (AWC)
“Fat: First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon Barrels, Ca. 1500 flaskor.”

Efter att första omgången avslutats och där även lite allehanda tjöt om diverse allmänt kommit att avhandlas emellan medlemmarna så dukades det upp till mat. En del gissningar fanns på att vi kanske skulle få “Famous Grouse-föggel” på tallriken men där det av värden AFR slutligen presenterades riktigt smarriga och välfyllda tortillias som var ostöverströdda och som tillbakats i ugnen. (foto glömdes tyvärr bort att tas). Efter att den goda maten väl avnjutits och så var det dags att åter börja ladda om och sätta fokus på aftonens andra lina där vi hade placerat de lite mer sherryrökiga sorterna och där alla låg på minst 46% eller högre i alkoholstyrka.

Famous Grouse-föggel.. Djupanalys och smaknotsanteckningar...

Ifrån vänster till höger och först ut i denna andra lineupen fanns Rioja Red Wine Cask-lagrade whiskyn Kilnaughton, även detta en klubbwhisky ifrån SWF och som är en buteljering av Cooper´s Choice och som vi smakat två gånger tidigare på. Även nästföljande whiskyn nr två var också den en Cooper´s Choice-buteljering av en Port Wood Finish-lagrad Caol Ila och som var FAN´s bidrag till detta eventet (och 50-årspresenten ifrån AWC). 

Medlem HGU´s bidrag och den tredje whiskyn var en nyinköpt Benromach Peat Smoke Sherry Cask Finished (2014) 46%. Denna valdes att användas till denna omgången då den på förhand antogs kunna ha en del sherryrökighet i sig och därför kanske skulle passa bättre här än tillsammans med den andra Benromachen som fanns med i första omgången. Den sista och fjärde whiskyn hade HHG med sig och var Ardnamurchan AD/Sherry Cask Peated (2023) 50%, också det en whisky som några av oss redan tidigare hade smakat på vid ett tidigare event under det gångna året hemma hos Staffan på Ingelred.

Lineup 2

Kvällens andra omgång visade sig prestera riktigt bra och där vi efter sammanräkning och en viss poängavrundning hade fått hela tre stycken(!!) vinnare på första plats! Kilnaughton, Caol Ila och Ardnamurchan drog samtliga in 17,50 / 20,00 p vardera och där linans förlorare på sista plats blev Benromach på höga 17,00 p. Sammanfattningsvis en riktigt trevlig runda som dock inte visade sig vara riktigt lika lättplacerad som den något enklare första rundan där alla hade alla rätt, till skillnad mot denna som upplevdes något svårare och som ingen lyckades pricka in alla rätt på. 

Kvällens andra lina: Ardnamurchan, Caol Ila, Kilnaughton och Benromach Koncentration... är det möjligen "dubbelduschen i tvåan" som här kan anas?? :D

2:a AWC-LINEUP – EVENT #30:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)

Ardnamurchan

Ardnamurchan AD/Sherry Cask Peated (2023) 50% – 652 kr (HHG)
“Nyanserad smak med tydlig rökighet och fatkaraktär, inslag av dadlar, hasselnötter, halm, tjära, torkade aprikoser, salmiak, knäck och pomerans” //SB

Cooper’s Choice Caol Ila Port Wood Finish 56%

Cooper’s Choice Caol Ila Port Wood Finish 56% – 849 kr (FAN)
Smoking Blackberries är en ungdomlig Caol Ila som slutlagrats 18 månader på ett portvinsfat. Fatet gav 540 flaskor. Initial lagring på American Oak följs av 18 månaders slutlagring på Ruby Port Pipe, Cask No. 304303

Kilnaughton Rioja Red Wine Cask (Cooper’s Choice) SWF-38 50%

Kilnaughton Rioja Red Wine Cask (CC) SWF-38 50% – 695 kr (AWC)
Årgång: NAS, Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser,
Fat: Rioja Red Wine Cask, Antal: Ca. 2000 flaskor

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Finished (2014) 46%

Benromach Peat Smoke Sherry Cask Finished (2014) 46% – 679 kr (HGU)
“Komplex, påtagligt rökig smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av aprikos, hasselnötter, smörkola, pomerans, vaniljfudge, ceder, ljunghonung och tjära”. //Sb (57 ppm)

Efter avslutad omgång nummer två och efter sammanställning av aftonens resultat så tog som vanligt den “fria provningen” vid och där alla ingående whiskys ställs fram till allas eget tycke och bruk och där det även fanns möjlighet att kunna prova nån liten droppe New Make Spirit (63,5%) ifrån destilleriet Benromach. En kanske inte helt angenäm smakupplevelse men ändå ganska intressant att försöka kunna känna och förstå själva ursprunget och hur mycket fatens påverkan egentligen har. Det fanns också möjlighet att smaka på och njuta några kvarvarande centilitrar av Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9% – 1.270 kr (AWC) som vi också hade med.

Benromach New Make Spirit  Benromach - bottlekill! Elements Of Islay Pl7

Som av en händelse så blev det även denna aftonen en hel “drös med goa låtar” spelade på hög volym och där stämningen som brukligt var på topp och där den ena whiskyn blandades med “anekdoter från förr”, massor av gapskratt och andra kuligheter som kom att diskuteras och där även ett och annat världsproblem också kom att lösas… ja, innan det en bra bit in på natten blev dags för hemfärden och där ett visst blodvite kom att uppstå och där § 7 i klubbens stadgar per automatik inträder. 😀 😀

Snillen spekulerar... Bara glada miner... :D
Go' stämning och lite gött gung på stereon! AWC - Event #30 (AFR) "Årsmöte med whiskyklubben" :D

Hela kvällens poängsammanställning:

Whiskyscore - Event 30

Avslutningsvis stort tack till omgångens värd AFR för gästfriheten och en notis till alla om att inlämna svar för senaste AWC-sample-rundan. (Alla våra enskilda resultat och noter presenteras fortlöpande här för varje whisky och allt eftersom de blir klara och sammanställda…) På återseende! 👍😄

//Amnehärad’s Whisky Club