2023, AWC, AWC-Event, Event #29, Värd – HHG, whiskyafton

AWC – Event 29 – 230715

Till whiskyklubbens 29:e event lyckades vi med stor glädje att kunna samla alla medlemmar och hålla en provning hemma hos värden HGU. En ordinare AWC-provning där varje enskild medlem bidrog med en valfri whisky till startfältet och där vi även hade med oss tre stycken klubbwhiskys.

AWC – Event 29 – 230715 - Lineup

I vanlig ordning inledes aftonens provning med att lite grann gå igenom klubbens ekonomi och även kika lite på hur det gångna året sett ut med noll provningar sen senast men där vi ändå lyckats hålla igång vårt månatliga samplesprovande någorlunda med till dags datum totalt 96 stycken provade blindsamples. (dock bara 3 st av 6 inplanerade här under första halvåret 2023 och där vi åter får försöka att samla oss och försöka bli lite bättre med att hålla tiderna).

Ett litet frö såddes också om att kanske eventuellt kunna försöka utveckla verksamheten något genom att försöka hålla nån form av onlineprovning (typ via Google Meet eller liknande) här framöver och i regi av whiskyklubben men där vi får forska vidare lite först i detta projektet.

Till kvällens första lina så bestämdes det också av logistiska skäl och då bordet redan var uppdukat och där vi redan hade satt oss ner att köra detta event som en helt öppen provning för omväxlings skull. Den första sittningen kom även att  utökas med ett glas då vi valde att köra med fem stycken inledande whiskysorter av de totalt nio som var med.

Första sittningen

1:a AWC-LINEUP – EVENT #29:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)

Aberlour A’bunadh Alba 58,9% – 899 kr (HHM)
“Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula päron, macadamianötter, vaniljfudge, kanel, aprikos, marsipan och apelsin.” //Sb
Fat: First fill bourbonfat av amerikansk vitek (Quercus Alba)
Paddy Irish Whiskey (Blended Malt & Grain) 40% Paddy Irish Whiskey (Blended Malt & Grain) 40% – 265 kr (CPE)
“Fruktig smak med inslag av fat, gula päron, aprikos, honung och halm” //Sb
Fat: Paddyn får sin milda smak av att torka det mältade kornet i stängda ugnar istället för över öppen eld och därefter mognar paddyn i bourbon- och romfat.
East London Liquor Company Single Malt 47% East London Liquor Company Single Malt 47% – 799 kr (HGU)
“Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av apelsinmarmelad, honung, gula plommon, päron, smörkola, nougat, arrak och vanilj.”//Sb
Fat: Regenerated oak, new American oak, ex-bourbon
Three Ships 12 yo 46% Three Ships 12 yo 46% – 700 kr (HHG)
“Fruktig smak med inslag av fat, gula päron, aprikos, honung och halm” //Sb
Three Ships 12 Years Old Single Malt produceras endast för den europeiska marknaden. Lagrad i minst 12 år på små amerikanska ekfat, i en kombination av unga och gamla fat.
Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43% Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43% – 498 kr (AFR)
“Nyanserad, fruktig smak med tydlig karaktär av sherryfat, inslag av torkad frukt, smörkola, hasselnötter, aprikos, kryddor, choklad och vanilj.” //Sb
Fat: ex-Bourbon casks + ex-Sherry casks Finish

I det första glaset för kvällen fanns den höglänta maltwhiskyn Tullibardine och som de flesta av oss tyckte hade en god (men kanske något svag) gräddkolaaktig nos och där sherryfinishen hade gett ett gott resultat med bl.a inslag av mörka bär, vått gräs och några grön äpplen. Här hittades även lite fatbeska och även med lite lemon/citrus i bottentonerna. En lättare krämighet tyckte också kunna uppfattas av några av oss kring det runda bordet som för dagen placerats på den inglasade altanen för att skydda oss mot det förväntade eventuella regnet. (som också med besked kom vid hemfärden)

Klubbens första smakade whisky ifrån Sydafrika och den tolvåriga Three Ships fanns i glas nummer två och som till doften var något udda, lite vass och något svårplacerad. När den fått lite tid att öppna upp sig lite mer så kunde flertalet av oss enas om att smaknoten “rökta charkuterier” fanns med och där även nån Arraksboll kunde lokaliseras i den lite bittra och (öken)torra smaken/eftersmaken och som av några även uppfattades som lite jordig/metallisk-/grapecest-aktig.

Det var väl också ungefär vid den här tidpunkten som HGU kläcker ur sig de nu bevingade orden (och som kvalar in direkt på vår “floskeltopp“) att han “aldrig hade hört på (S)maken!” 😀 (och om detta var en “felsägning eller felhörning” – Göransson eller Höransson – därom tvistar de lärde fortfarande och det lär vi nog aldrig kunna reda ut, hehe).

Whiskyn och singelmalten ifrån East London Company fanns i det tredje glaset och var direkt vid en första sniffning en rejält gummidäcks-doftande historia. Där kunde vi efter en stund också uppfatta lite kryddnejlika och lakritstoner i den kanske inte helt genomtrevliga doften. I den ganska fylliga men lite torra smaken fanns även ett litet genomslag av bittermandel. 

Med oss och i glas nummer fyra fanns den Irländska blended-whiskyn Paddy och som enligt etiketten är blandad till perfektion med trippeldestillerad pot still, malt- och grainwhisky och sedan lagrad i många (okända) år på ekfat. Tyvärr enligt samtliga av oss en ganska klen och lite intetsägande whisky men där lite svaga stråk av vanilj, lite honung och “den gröna päron-delen” i en GB-Big Pack Tresmak med glass i alla fall kunde läggas på plussidan. Detta blev också första startfältets (och hela kvällens) lägst poängsatta whisky i totalsammanställningen och som också kom att tilldelas smaknoten “myggspray”.

Femte och sista whiskyn ut var Aberlour A’bunadh Alba som också blev en av vinnarna på den delade förstaplatsen vid denna första sittningen. En inledningsvis ganska tam och lite doftlös whisky men som efter en tid (och några droppar vatten” öppnade upp sig mera och där toffékola, vanilj, lite marsipangris och inslag av Hyacint var några av inslagen som kom att diskuteras innan det var dags att summera poängen och för aftonens mellanpaus med lite hemlagat “pasta-i-ugn-käk”.

Efter intag av god mat med tillhörande allmänt tjöt om ditten och datten så dukades aftonens andra whiskyomgång fram och där startfältet såg ut enligt följande…

2:a AWC-LINEUP – EVENT #29:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)

Kilnaughton Rioja Red Wine Cask (Cooper’s Choice) SWF-38 50%

Kilnaughton Rioja Red W. (Cooper’s Ch.) SWF-38 50% – 695 kr (AWC)
Whiskyn har lagrats på rödvinsfat från Rioja och är kraftigt torvrökig med inslag av rostade kryddor, fruktkaka, honung och tjärpastill. Antal: Ca. 2000 flaskor

Mac-Talla Terra 'Classic Islay' 46%

Mac-Talla Terra ‘Classic Islay’ 46% – 639 kr (FAN)
Meaning “earth”. This perfectly reflects the peat smoke in this expression, deriving its characteristics from Islay’s ground. Mac-Talla whisky destilleras på Aberargie.
Smoky and fresh, matured in American Oak.

Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9%

Elements of Islay PI7 (Port Charl.) 2009 SWF-33 63.9% – 1.270 kr (AWC)
Årgång: 2009, Alkoholhalt: 63,9%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser,
Fat: Refill Sherry Butt, Antal: Ca. 700 flaskor

Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50%

Benromach Sherry Hogs. & Bour. 2010 SWF-36 50% – 689 kr (AWC)
Årgång: 2010, Alkoholhalt: 50%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser,
Fat: First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon Barrels, Ca. 1500 flaskor.

Till vår andra lina för kvällen så hade de mest förmodade rökiga sorterna sparats och där vi även hade med oss ett par omprovningar av whisky som tidigare har smakats.

I det första glaset så hade vi den rejält fatstyrkestarka whiskyn Pl7 ifrån oberoende whiskymärket Elements of Islay och där man buteljerar sin whisky i individuella partier. Namngivningen av flaskorna är inspirerade av traditionella laboratorieetiketter där man använder sig av en bokstavsförkortning och siffra och där Pl7 som smakades i detta fallet är den sjunde buteljerade utgåvan ifrån Port Charlotte ute på ön Islay. Detta var en återprovning av en whisky som vi tycker har en ganska stark, rökig doft och där smaken är lätt pepprig och med inslag av sherrykola och grape.

Även den andra whiskyn ut i sista omgången var en återprovning och där vi hade den First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon-lagrade Benromach också den ifrån Svenska Whiskyförbundet, SWF. En medelsöt och rökigsherryklingade whisky med inslag av russin, svavel, jordgubbssylt och ekfatsvanilj. Något (maskros)besk och med en del kolainslag.

Whisky nummer tre kommer ifrån Mac-Talla och som betyder “eko” på skottisk gaeliska och som återspelar den anslutning familjen Morrison har haft med islay i generationer och där deras whisky Terra ‘Classic Islay’ hämtar dess jordiga egenskaper från Islays mark. Lite krusbärsdrycksaktig smak med inslag av en del rök och lite fatiga inslag tyckte vi kunde uppfattas i smaken på denna. Kanske även en liten touch av jordkällare långt där bak.

Aftonens sista whisky ut och vårt senaste gemensamma klubbinköp var den ej ursprungsangivna Kilnaughton ifrån Cooper’s Choice och som också den kommer ifrån Svenska Whiskyförbundet. En NAS-whisky som spenderat tid på Rioja Red Wine Cask och som upphälld i glaset har en lätt rödaktig ton och där den även doftmässigt uppfattas som lätt vinös i sin framtoning tillsammans med en del rökighet. En lätt unken (gummi)ton tyckte en del av oss men där den växte med mer tid i glaset. 

När mörkret börjat lägga sig för kvällen och när de båda sittningarna var summerade så blev den totala slutställningen enligt följande med en poängmässigt ganska överlägsen segrare i form av Pl7 ifrån Elements of Islay. På delad andraplats kom de tre sorterna Tullibardine, Aberlour och Benromach. Även tredjeplatsen kom att delas mellan två sorter och som var Mac-Talla och SWF-whiskyn Kilnaughton. Strax bakom följd av den Sydafrikanska whiskyn och fjärdeplatstagaren Three Ships. Något lite längre ner i placeringslistan men ändå inte dåliga och fullt drickbara placerade sig singelmalten ifrån London Liquor Company och den irländska blended-whiskyn Paddy.

I sedvanlig ordning så avrundades även denna aftonen med den så kallade “fria provningen” och där alla ingående flaskorna åker fram och där det är fritt val och fri provningsmängd som gäller. Sláinte!

Nämnas skall också göras att värden HGU kvällen till ära även hade ett något till en början okänt tema för provningen men som vid den tillhörande kaffepausen skulle avslöjas på direkten när tunggunget ifrån Motörhead på stereon började ljuda och när den dösnygga Lemmy-tårtan kom ut! Världsklass! 😀 

lemmy_motorhead_cake
Lemmy-tårtan – ett bakmästerverk ifrån mästerbagaren HGU!

Med regntunga droppar utanför fönstret avrundades kvällen strax innan midnattstimmen var slagen och där vi avslutningsvis här skickar ett stort tack till värden HGU för en genomtrevlig provning och givetvis även till alla våra medlemmar som kunde vara med och där vi förhoppningsvis snart åter ses igen! (Alla våra enskilda resultat och noter presenteras fortlöpande här för varje whisky och allt eftersom de blir klara och sammanställda…)

Ps! Vi höjer även ett påminnande finger för AFR-sample #97 och som vi om det går satsar på att försöka hinna betygsätta innan juli månads avslut! Efterföljande bidragare är CPE (med svarintervall Augusti, om allt går som planerat och utan nån förskjutning)

//Amnehärad’s Whisky Club