AWC – Event 28 – 220720
På nästan exakt samma datum och med dryga året bort sen sist så blev det så äntligen dags igen att kunna sammankalla alla AWC-medlemmar och försöka styra upp ännu ett ordinarie AWC-event. Det 28:e i ordningen för att vara korrekt. Det har som vanligt varit lite klurigt att kunna få till ett gemensamt datum för en träff som alla har kunnat vara med på och tyvärr fick även detta eventet hållas med ett litet reducerat antal medlemmar då HGU och CPE inte hade möjligheten att kunna hänga på.
Men där tidigare beslut har tagits om att vi får ha lite översyn med ett visst deltagar-bortfall vid våra provningar för att i alla fall kunna få till nån gemensam whiskyträff under året så kunde resterande medlemmar i whiskyklubben välkomnas till FAN som valt att stå som värd för detta AWC-event #28.
Ett event där vi för omväxlingens skull inte behövde bidra med nån egen whisky själva utan där planen var att smaka av ett gäng med klubbwhiskys som har inhandlat gemensamt under årens alla lopp ihop som whiskyklubb. Amnehärad´s Whisky Club fyllde för övrigt 12 år här under våren och där vi innan denna aftonens provning har hunnit smakat på hela 356 st unika whiskys genom åren.
Till kvällens provning kom det att bli ett par stycken omprovningar av tidigare smakade singlemalt whiskys och där de sista slattarna togs för att kunna fylla ut startfältet lite grann innan slutgiltig “bottlekill” tog vid… 🖤 r.i.p
1:a AWC-LINEUP – EVENT #28:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)
Paul John Special Release (SWF-29) 55% (X2) – 979 kr Paul John drog igång i början av nittiotalet med mera traditionell indisk melassbaserad whisky. Tillverkning av singel malt drog igång 2007 och man släppte 2012 den första single-malten och har framförallt (liksom Kavalan) blivit kända för exceptionella singel-fatsbuteljeringar. För SWF som behöver en större volym görs nu en speciell vattning av ett fåtal bra fat, således en Small Batch baserad på deras Select Cask concept. Whiskyn är orökig. Alkoholhalt: 55%, ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Fat: Bourbon Barrels |
||
Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish 40% – 299 kr Det här är en single malt som först lagras på de finaste traditionella amerikanska ekfaten och sedan ligger åtta månader på chardonnay-fat. Det här är klassisk Glen Moray-whisky och chardonnayfatet ger fyllighet, sötma och krydda till de typiska smakerna från denna Elgin Classic med söta vaniljtoner. |
||
Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46% – 895 kr Nio svenska whiskydestillerier har gått samman och gjort en blended whisky i begränsad upplaga om 2400 flaskor och där allt överskott (753 600 kr om alla flaskor säljs) kommer gå till UNHCR’s verksamheter i Ukraina. UNHCR: – 314 kr Material/logistik: – 69 kr Sb’s avgifter, alkohlskatt, moms och bolagsskatt – 512 kr Totalt: 895 kr |
I sedvanlig ordning kördes den första sittningen som ett halvt blindprov, dvs. vi visste vilka de ingående whiskysorterna var till denna sittningen men inte i vilket glas. Trots den ganska lika färgsättningen på dessa whiskys så visade det sig ändå bli förhållandevis lätt att gissa sig fram till rätt placering på whiskyn och där den ingående alkoholhalten för respektive sort var ganska direkt avslöjande.
Ett startfält där tidigare smakade indiska whiskyn Paul John kammade hem segern ganska lätt i jämförelse mot de andra och där fylligheten, den goda sherrysötman och kraftfullheten talade sitt tydliga språk. En riktigt god och trevlig singlemalt och där prislappen på nästan tusen kronor ändå känns ganska motiverad för den höga kvaliteten.
Kvällens enda blended var den nya Svensk Whisky for Ukraina och där nio av våra svenska whiskydestillerier har gått samman och gjort en blended whisky i begränsad upplaga om 2400 flaskor och där allt överskott (753 600 kr om alla flaskor säljs, vilket vi tror också nu har gjorts!) kommer gå till UNHCR’s verksamheter i Ukraina. En ganska god men kanske lite intetsägande whisky smakmässigt sett var några av kommentarerna som kom att diskuteras kring borden när denna inmundigades. Ändå en ganska bra vardagswhisky… och framför allt för ett hedersvärt mål – bra jobbat alla som deltagit i detta!
Startfältets och även aftonens totalt minst poängsatta whisky blev Glen Moray med slutlagring på Chardonnay-fat och som i detta gänget inte riktigt orkade stå ut med sina ganska klena 40%, vilket också avspeglade sig lite på den något tama och lite alldagliga smaken. “En i och för sig väldigt billig singlemalt men där man lite grann får vad man betalar för” var det nån som yttrade sig när turen kommit fram till avsmakningen av denna, vilket väl också flertalet kunde skriva under på.
Som sammanfattning till aftonen första startfält kan väl också tilläggas att vi som vanligt hade haft otrolig tur med vädret och där provningen ägde rum utomhus i skuggan men i bortåt 27-28 graders värme, vilket vi också kom att bli varse om kanske är lite i varmaste laget och där många upplevde att whiskyn tenderade att ändra karaktär lite grann under tiden som vi provade.
Värden FAN hade kvällen till ära tagit fram grillen och där en blandning av helbränd tjockkörv av typen Choritzo och Kabanoss samt ett gäng med vanliga Hotdogs med bröd fanns att tillgå och som det var fri tillgång till för eventets alla deltagare. Även en stor “bonke” med hemmagjord Coleslaw fanns som tillbehör att mumsa på för den som ev. var sugen på det. Efter avslutat körvmål och lite sedvanligt allmänt tjöt diskades också våra provningsglas ur och aftonens andra startlina kunde radas upp…
2:a AWC-LINEUP – EVENT #28:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, buteljerare, importörer eller producenter)
Tomintoul Peaty Tang 16 yo (SWF-31) 46% (X2) – 899 kr Den hittills äldsta utgåvan av rökig Tomintoul har varit 15-åring i begränsad upplaga. Men nu har vi övertalat destilleriet att släppa den äldsta Tomintoul Peaty Tang någonsin till Svenska Whiskyförbundets medlemmar, dessutom buteljerad vid 46% utan kylfiltrering och färg. Torven till Peaty Tang, som röks till hela 55 PPM, kommer från den lokala mossen Feith Musach och består av vitmossa och ljung. Denna typ av torv ger en söt och lite fet rökighet som påminner om pyrande björkved snarare än öarnas tjära och hav.Ålder 16 år, Alkoholhalt: 46% ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Storlek: 70 cl Fat: Refill Bourbon Barrels/Hogsheads |
||
Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9% – 1.270 kr Elements of Islay är en serie med buteljeringar från Elixir Distillers som drivs av Sukhinder Singh, mannen bakom The Whisky Exchange i London. Serien startades 2008 och utmärks av att man inte skrivit ut namnet på destilleriet på etiketterna, utan i stället förkortat destilleriets namn till någon som påminner om kemiska tecken. Grundämne heter ”chemical element” på engelska, och det är därifrån namnet Elements of Islay kommer.Den buteljering Svenska Whiskyförbundet valt ut heter Pl7 och är destillerad 2009. Den är lagrad på en refill sherry butt men det är inte så mycket sherry i smaken, möjligen hittar man en del toner av bränt gummi. Den är rökig, men inte alls på ett påträngande sätt. Whiskyn utmärker sig med en frisk ungdomlighet i både doft och smak.Årgång: 2009, Alkoholhalt: 63,9%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Storlek: 50 cl, Fat: Refill Sherry Butt. |
||
Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50% – 689 kr Benromach utanför Forres tillhör Speyside och återstartades av Gordon & Macphail 1998. De skapar en råsprit som typiskt är lätt rökig (ca 12 ppm) så som Speysidewhisky var förr.Precis som för Gordon & Macphails oberoende buteljeringar är man här väldigt noga med vilka fat man använder, och Sherryfaten väljs och importeras direkt från Spanien. För att ge lite mera tryck i smaken buteljeras denna whisky på 50% i stället för de 43% som standard. Smaken är välbalanserad med klara sherrytoner och en härlig rökton som ger en god whisky med en härlig munkänsla.Årgång: 2010, Alkoholhalt: 50%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser, Storlek: 70 cl Fat: First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon Barrels |
Kvällens andra lina hade på pappret och som förväntat en större rökighet än det första startfältet som var helt orökig. Denna andra omgången kom att smakas utan att vi körde nån blindprovs-setup då färgsättningen på den upphällda whiskyn redan var ganska avslöjande. Även till denna andra omgången hade vi med oss en tidigare smakad whisky i form av Tomintoul och som hade hällts upp i det första glaset och som vi började med och dofta och provsmaka. Denna upplevde flera av oss hade tappat lite av sin rökighet när den nu efter tidigare provningar stått öppnad ett tag och där den kvarkvarande mängden whisky kvar i flaskan var ca en fjärdedel. Nån eller några tyckte den hade inslag av galvaniserat rör och, maskrossav och andra hittade gurkvatten… 🙂
Något foto glömdes tyvärr bort att tas på den andra linans startfält men där glas nummer två innehöll den lite kryptiskt betecknade whiskyn Elements of Islay PI7 (2009) på hela 63,9% och som är en buteljerad Port Charlotte (Bruichladdich). Som förväntat en ganska alkoholstark whisky med bra tryck i men inte fullt så rökig som flera hade hoppats på. En av smaknoterna som det också kom att diskuteras en hel del kring när denna whiskyn provades var förekomsten av “brynt smör”…
Aftonens sista whisky ut och den andra linans vinnare blev den first-fill sherry hogsheads & bourbon-lagrade whiskyn Benromach och som också den är en buteljering ifrån Svenska Whiskyförbundet och som vi tack vare klubbens medlemsskap har kunnat beställa. En mycket god whisky med inslag av både sherry och rök, vilket vi överlag och allihop brukar vara ganska svaga för i AWC. Dessutom inte jättedyr whisky vilket ju också är ett stort plus.
Överlag ett trevlig startfält med olika whiskys som skiljde sig lite och en del ifrån varandra och som bjöd både på några toppar och dalar och där vi totalt sett och som vinnare fick se den tidigare smakade Paul John Special Release (SWF-29) 55%. I denna provningen (även om den fick något mindre i totalpoäng än vid föregående provningar) lyckades den plocka hem segern snäppet strax före den senaste whiskyn vi inhandlat gemensamt – Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50%.
På tredje plats och inte långt efter tvåan kom Elements of Islay PI7 (Port Charlotte) 2009 SWF-33 63.9% och som förmodligen hade vunnit på kanske lite mindre spritighet och mera (sherry)rökighet.
På delad fjärde plats kom Tomintoul Peaty Tang 16 yo (SWF-31) 46% och Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46% som fick en del lovord för den höga buteljeringsstyrkan och som istället var lite av det som saknades i aftonens sist placerade whisky i form av Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish 40%. I detta sammanhanget kändes den något lite för (alkohol)tam och okomplex för att kunna konkurrera fullt ut.
Tilläggas kan och trots att den höga värmen vid det här laget nu lagom till den fria delen av provningen hade hunnit sjunka något så är väl utomhusprovningar kanske inte alltid helt jämförbara med som när man smakar whisky inomhus. Samtal fördes om hurvida doftintrycken utifrån och doftflyktigheten förändras en del och även upplevs vara något mindre till skillnad mot inomhus där dofter och smaker känns mera koncentrerade.
Det kom också under kvällen att föras lite diskussion om våra AWC-samplesprovningars vara eller icke vara, då vi under senare tid och överlag i whiskyklubben har blivit lite dåliga på att hålla tempot uppe och där det även tyvärr blivit lite klenare med svarsinlämningar på dessa blindsamples.
Beslut togs att fortsätta och då vi åter är runt på turordningslistan (som vi följer i bokstavsordning) så är det åter AFR som har till uppgift att förse oss andra med en hemlig whisky till början av Augusti och där absolut sista datum för svarsinlämning är satt till den sista dagen i Augusti (30/8). Därefter följer CPE för månaden September och FAN för November osv… Det kommer även försökas att skickas ut lite mer notifierings-AWC-sms om detta till alla medlemmar då minnet ibland tenderar att svikta lite hos oss. 🙂 (Påminn gärna varandra och lite framförhållning är alltid bra! Saknas ev. tomflaskor kontaktas FAN)
Som ett allmänt och vidare delmål pratades det om att åtminstonde försöka få till några flera AWC-provningar om året och där startfältet då inte alltid kanske behöver vara typ tvåsiffrigt… Om det blir några fler och kommande “AWC-boxar” här framöver att se fram emot får väl intresset och tiden lite grann också utvisa men där det i alla fall i nuläget finns en del lösa funderingar på att köra nått. Som vanligt gäller för medlemmar att hålla lite utkik här på bloggen för info samt på mailen/mobilen… 👍
Ett stort tack till värden och till alla som kunde vara med och där vi förhoppningsvis snart åter ses igen!
(Enskilda resultaten och noter presenteras fortlöpande och allt eftersom de blir klara här på sidan…)
//Amnehärad’s Whisky Club