AWC – Event 27 – 210716
Över ett år har gått sedan vi sist träffades i whiskyklubben och hade en ordinarie whiskyprovning irl. och där vi nu under semestermånaden juli snabbt fick ta ställning till ett eventuellt whiskyevent hemma hos värden AFR. Med ett medlemsantal på 4 st av 6 som hade möjlighet att närvara togs beslutet att ändå köra då det ju var ett tag sedan sist! Med oss till aftonen hade vi även en med kort varsel inbjuden gästdeltagare (JKA) då nu extra tom plats fanns tillgängligt.
Som vanligt hölls provningen enligt whiskyklubbens sedvanliga upplägg där varje deltagare medtog en valfri (och då gärna tidigare oprovad) whisky, helst singlemalt och där vi smakade sorterna enligt upplägget “halvblint” dvs. vi vet inför varje omgång vilka de ingående sorterna är, men inte i vilka glass de har hällts upp i.
(En av deltagarna häller enskilt upp whisky #1 i de glasen som står på tex. plats nr 3 på våra whiskybrickor och antecknar detta på en facitlapp. När alla glasen är upphällda får en annan deltagare sedan också då enskilt flytta i lodrätt ordning på glasen till en annan plats och där även detta skrivs upp på en annan lapp som då blir det nya facit. Efter provningens avslut jämförs lapparna och där då de rätta positionerna på de upphällda sorterna kan presenteras).
En av de största fördelarna (som vi tycker) med att prova whisky så här halvblint eller helblint med för den delen är att man väldigt lätt annars kan bli frestad att poängmässigt tycka bättre om whiskyn ju dyrare den är… och det där är också nått som vi lärt oss genom åren och genom alla våra provningar, att så inte alltid behöver vara fallet.
Efter den gemensama samlingen med allmänt tjöt och gängse genomgång av diverse interna klubbfrågor osv. och där även startfältet bestämdes var det så dags för den första linan enligt följande. Med oss i denna omgången hade vi även en rom som passade in i denna setupen mest för dess utseende och där vi redan på förhand och med ganska stor säkerhet kunde förvänta oss en något rökigare lina i den andra omgången. Även två tidigare provade och gemensamt inhandlade klubbwhiskys fick vara med som utfyllnad i var sin lina.
1:a AWC-LINEUP – EVENT #27:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, importörer eller producenter)
Paul John Special Release (SWF-29) 55%%, (Indien) 979 kr Bidragare: AWC (Återprovning) SWF:s vårbuteljering 1 2019 – “En Small Batch baserad på deras Select Cask concept. Whiskyn är orökig och utvald av SWF:s buteljeringsgrupp utifrån sampel från Michael D´Souza, Master Distiller på Paul John” Fat: Bourbon Barrels, Ålder 5-6 år. |
|
Baraky (Blended) 40% (Japan) 389 kr Bidragare: HHM”Fruktig smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, apelsinskal, marsipan, ceder och vanilj.” |
|
High Coast Whisky Älv (The Origins Series) 46% (Sverige) 499 kr Bidragare: AFR “100% orökt whisky som har lagrats på first fill bourbonfat (130 och 200 liters fat) Antal flaskor: 8 259 st, Fenolhalt: 0 ppm“ |
|
Don Papa Rum (Aged in Oak), 40% (Filippinerna) 449 kr Bidragare: Gäst (JKA) “Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, apelsin, choklad, vanilj, nougat och cola.” |
Denna första omgången visade sig bli relativt lättgissad då vi dels hade med oss den ganska rom-karaktäristiska Don Papa, som även om den som rom var riktig trevlig, ändå stod ut och särskiljde sig ganska mycket mot de andra whiskysorterna med sin relativt höga apelsin-marmelad-intensitet och sin höga sötma.
Det andra innehållet som fanns i denna omgången fanns i glas nr 2 var japan-whiskyn Baraky och som också den lite grann och på lite japanskt vis var ganska alkoholsvag, lågmäld och något litet tunn/tam till sin utformning. Whiskyn Älv ifrån High Coast kunde den som kikat lite grann på startfältet redan innan också ganska lätt urskilja på sin ljusa färgnyans och där det bara återstod den sherrylagrade whiskyn ifrån Paul John kvar att jämföra emot och som hade betydligt större tryck och sherrykaraktär i sig.
Placeringsmässigt alla rätt till alla med andra ord vid denna första sittningen och där aftonens första poängsummering blev enligt följande:
Efter den avslutade första omgången hemma hos värden AFR där hela provningen ägde rum ute på den inbyggda altanen dukades det upp till en riktig festivalmåltid med hela tre välfyllda ugnsformar med lasagne.
Dessa tryckte vi i oss alltihop utav innan det blev dags för ett litet mellanspel med en liten “Pisseprovs-auktion” där fyra stycken (pga av stavfel står det 5 st på lappen) gamla uppsamplade whiskysorter ifrån tidigare AWC-events kom att utauktioneras och där hela den inkomna behållningen tillföll den gemensamma klubbkassan.
Efter avdukning och glasdiskning blev det så dags för den andra startlinan med whiskysorter och som kom att bli något reducerad med bara tre whiskys i stället för fyra som brukligt, då vi inte riktigt var full styrka med deltagare.
Omgång två kom dock att bli en helt renodlad rökwhiskyomgång och där vi även nu hade med oss en för oss tidigare smakad och gemensamt inhandlad klubbwhisky som fick ställa upp i startfältet.
2:a AWC-LINEUP – EVENT #27:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, importörer eller producent)
Big Peat The Sweden Edition 53,5% (Islay) 639 kr Bidragare: FAN “Big Peat Sweden Edition är en så kallad vatted malt och innehåller endast maltwhisky från Islay. I blenden ingår whisky från Ardbeg, Caol Ola, Bowmore och Port Ellen. Med 40 i ppm bjuder Big Peat på en kraftig Islaykaraktär.” |
|
Kilchoman Small Batch Release (2011) Fresh Bourbon 55,7% (Islay) ca. 1200 kr Bidragare: HGU ”-” |
|
Tomintoul Peaty Tang (SWF-31) 16 YO 46% (Speyside) 899 kr Bidragare: AWC (Återprovning) “Torven till Peaty Tang, som röks till hela 55 PPM, kommer från den lokala mossen Feith Musach och består av vitmossa och ljung. Denna typ av torv ger en söt och lite fet rökighet som påminner om pyrande björkved snarare än öarnas tjära och hav” Fat: Refill Bourbon Barrels/Hogsheads |
Denna andra omgångens tre rökwhiskysorter bjöd på om inte tre så i alla fall två stycken rejäla rökmonster i form av Big Peat och Kilchoman och som båda hade den mäktiga och Islay-karaktäristiska, sotiga, dova, maritima och otroligt härliga rökigheten i sig.
Den återprovade Tomintoulen orkade inte riktigt, trots sina ändå ypperliga 55 ppm att stjäla hela intresset och tillfredsställa våra gommar fullt ut i detta mäktiga startfältet och slutade som trea både här och i den delade totalen. Vinnare blev den för övrigt något svårplacerade Big Peaten och som några av oss inte lyckades placera på rätt plats utan förväxlades med den välförtjänta tvåan Kilchoman som också visade sig vara mycket tilltalande för de flesta av oss rökfreaks som gillar cykelslang, hamparep, gummistövel, ostronskal, tändsticksvavel, utbränd aska och att slicka insidan på en skorsten… 😀
Avslutningsvis kan sägas att detta kom att bli en (som vanligt!) mycket trevlig whiskyprovning med flera goda sorter att kunna njuta utav samt även skoj att få ge oss in lite grann i romträskets i stort sett för oss outforskade område och där vi som klubb tidigare bara har provat och betygsatt en renodlad romsort.
Summa summarum så kom hela aftonens samlade poäng att ge oss detta resultatet:
Stort tack till värden och alla deltagare för ännu en mycket väl genomförd, intressant och skojig whiskyprovning!Vi påminner också alla om vår nästkommande samplesomgång (HHG) och där vi har möjlighet till frivillig svarsinlämning under hela JULI månad!
P.s Alla whiskysorters inviduella poäng och smaknoter kommer som vanligt att publiceras här på vår klubbsida allteftersom de bli klara.
På återseende och förhoppningsvis kanske vi kan lyckas klämma in ännu en whiskyprovning innan årets slut? 😉 😀
//Amnehärad’s Whisky Club