2020, AWC, Blindprov, info, Sample

Mackmyra Intelligens AI:01 46,1%

(AWC-sample #75, FAN)

Mackmyra Intelligens AI:01 46,1%

Den 3 sep. 2019 släpptes den allra första whiskyn skapad av artificiell intelligens (AI) och där det är svenska Mackmyra som i ett samarbete med det finska teknikbolaget Fourkind har använt sig utav moln-plattformen Microsoft Azure och en utvecklad algoritm för att skapa och ta fram denna whisky. Med hjälp av AI har man genererat över 70 miljoner recept som den förutspådde skulle bli de allra mest populära och av högsta möjliga kvalitet.

“Intelligens är resultatet av ett samarbete mellan Mackmyra och Fourkind som baseras på Microsoft Azure. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg. Med detta som rådatatillgång har Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag.”

Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor varav 1000 st reserverats för den svenska marknaden. Whiskyn är skapad med svenska råvaror, utan tillsatser och miljövänlig destillationsteknik i gravitationsdestilleriet Mackmyra Bruk strax utanför Gävle.

“En fruktig whisky med smaker av karameller, krämig vanilj, päron, äpplen, vit peppar och en lätt ton av rostade ekfat” //Mackmyra

Mackmyra Intelligens AI:01 46,1%Region: Sverige
Styrka: 46,1%
Pris: 599 kr

Event: AWC-sample #75 Värd: AWC
Provdatum: 200630 (Juni)
Bidragare: FAN

 

Medelpoäng: 13,50 av 20,00 p Se skala

 

AFR CPE FAN HGU HHG HHM UJA ACA
15,50 15,00 15,50 14,75 13,00 08,00 13,00
Medelpoäng: 13,50 p

 

Våra samlade omdömen/kommentarer: Se delskala

HHG:
SORT: (min gissning) Highland Park Cask Strength
DOFT: 4.0p Fruktig, blommig doft, med inslag av mandelkubb med rivet äpple och lite citronsockerkaka. Fräsch!
SMAK: 3.75p Maltig, ganska stark och avdunstar relativt fort i munnen. Smaken drar mer åt spannmål än frukt. Upplevs som ganska “smal” i sin karaktär! Bröd.
ESMAK: 3.50 E-smaken är torr och ganska kort. Inte någon speciell sötma som får smakerna att hänga kvar, men en trevlig hetta och ändå ganska intressant!
HELHET: 3.50 Doft och smak passar inte alls ihop här! Doften är mer blomstrande sommaräng och kakkalas med sju sorters kakor ute i bersån, medan smaken går mer åt de höstlika tonerna och brödbak. Bättre doft än smak, men ändå finns der något som gör den så intressant att jag inte skulle tacka nej till en till.
TOTALPOÄNG: 14,75 p av 20,00 p

HHM: 
SORT: (min gissning) Bruichladdich the Organic
DOFT: Ek, kardemumma, bulle, citrus 4.00 p
SMAK: Lite mintig, lite rök, sötma och fatbeska 3.50 p
ESMAK: Tobak/lakrits och lite rök 3.75 p
HELHET: 3.75 p
TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

AFR:
SORT: (min gissning)
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 15,50 p av 20,00 p

AFR:
SORT: (min gissning)
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 15,50 p av 20,00 p

HHM:
SORT: (min gissning) Mackmyra
DOFT: Banan, blommig 3,50
SMAK: Fat och färskt trä 3,25
ESMAK: Chillihetta 3,25
HELHET: ganska friskt doft, men mest träsmak som övergår till chillihetta. Blir spritig 3,25
TOTALPOÄNG: 13,25 p av 20,00 p

HGU:
SORT: (min gissning) Glenfiddich
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 15,50 p av 20,00 p

FAN:
SORT: *Bidragare* Mackmyra Intelligens 
DOFT: Rund, mjuk och en ganska maltdoftande whisky med inslag av honung och bivax. Hittar även ett och annat solmoget päron också tillsammans med liten svagare kolaton. Möjligen även lite rivet apelsinskal också allra ytterst. Tycker det är en ganska god och trevlig doft.
SMAK: Ganska söt inledning med en del päroninslag men också med en ganska stor, rund maltighet som fyller ut. Anar även en del kryddigare, lätt peppriga nyanser som följer med till eeftersmaken.
ESMAK: Kryddig och god efterton med lite honungsinslag mitt i allt det maltiga.
HELHET: En helt ok whisky utan några större minustecken. Rund, mjuk, lätt (kokade)päronbetonad och med en trevlig maltighet. Möjligen något lite stickig på tungan men inte så att det stör. En allroundwhisky med hög sötma och låg beska och med lite kryddighet.
TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

UJA (gäst):
SORT: (min gissning)
DOFT: –
SMAK: –
ESMAK: –
HELHET: –
TOTALPOÄNG: 08,00 p av 20,00 p

ACA (gäst):
SORT: (min gissning) Dalmore
DOFT: Vanilj,nöt: 3 p
SMAK: Lite stickig,halv torr.Smak av choklad, körsbär,salt.:3 p
ESMAK: Avtagande med vanilj och fruktsmak. :3,5  
HELHET: God.Blev godare när den fick stå upphäld en stund.:3,5 p
TOTALPOÄNG: 13,00 p av 20,00 p

[wp_charts title=”awc_intelligens” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,15,20,25,20,20,15,20,5,25″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

(SMAKHJUL – i skala 0 till 50) 
  AFR CPE FAN HGU HHG HHM ACA Medel:
FATIGHET 20 10 35 15 20
BESKA 10 15 10 30 15
SÖTMA 25 0 15 35 20
FRUKTIGHET 20 20 20 40 25
BLOMMIGHET 20 20 30 10 20
MALTIGHET 25 20 20 10 20
KOMPLEXITET 20 10 15 20 15
KRYDDIGHET 20 10 10 30 20
RÖKIGHET 5 0 0 5 5
SPRITIGHET 15 5 30 40 25
Viss avrundning uppåt sker ev. vid medelräkning

 

Vi tackar FAN för *bidraget* till denna omgången och till alla deltagare som inkommit med sina smaknoteringar och poäng. Den aktuella sample som kommer härnäst bidrages av HGU och där det planerade intervallet för provsmakning/svarsinlämning är under hela månaden: JULI
(Vid behov, kontaktas webbis för ev. tomflaskor)