AWC – Event 26 – 200703
Amnehärad´s Whisky Club provar 70-procentig handsprit direkt ur förpackningen och sätter betyg… Nja, vårt 26:e event för ordningen och årets andra provning föregicks givetvis dock av en del funderingar kring Corona-virusets pågående härjningar och om vi ändå inte skulle försöka kunna få till en liten ordinare träff på semestern då alla medlemmar oftast är lediga och tillgängliga. Beslut togs att köra och vi lyckades att bli fulltaliga så när som på en medlem (CPE) som ev. befunnit sig i riskzon och själv valde att avstå denna omgången. Med oss hade vi istället och som bonus fått in en extra gästdeltagare i form av SHG. (Noterbart är att de flesta av oss redan träffas via våra arbeten och därigenom redan varit utsatta för smittorisken – utifall nån undrar)
Omgångens setup var som vanligt en valfri medhavd whisky ifrån varje deltagare samt några startfälts-kompletteringar med hjälp av några av klubbens egna whiskflaskor som inköpts gemensamt. En liten avvikande säkerhetsdetalj till detta eventet och pga smittorisken valde vi att köra med en helt öppen provning (till skillnad mot annars då vi kör med “halvt blindprov”-upplägget) och där vi nu istället fick sitta kvar på våra platser och bli serverade whiskyn direkt i glasen. Och detta givetvis på minst en armlängds avstånd…
I vanlig ordning kom aftonen två startfältsomgångar att bestämmas direkt på plats och utifrån en del föregående diskussioner om de olika förutfattade karaktärerna och smakbilderna hos varje whisky som skulle provas. Efter en snabb genomgång av whiskyklubbens aktuella likviditet och en del annan övrig info ifrån bl.a SWF så öppnades kvällens första provning och där det blev dags att sätta tänderna i första linan…
AWC-LINEUP – EVENT #26:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, importörer eller producent)
Amrut
Fusion 50%, (Indien) 698 kr
Bidragare: HHM
“East meets west – En lätt rökig Single Malt. Whiskyn är gjord på 25% rökig malt från Skottland och 75% orökt malt från Punjab. Nose: Heavy, thickly oaked and complex: some curious bar-ley-sugar notes here shrouded in soft smoke. Bigg, but seductively gentle,too”
Loch Lomond
Inchmurrin 46% (Highland) 379 kr
Bidragare: HHG
”Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, marsipan, smörkola, vanilj, honung och apelsin. Lagrad på en kombination av amerikanska 1st fill, 2nd fill och ny-rostade återanvända bourbonfat.”
Tamnavulin
Speyside – Double Cask 40% (Speyside) 349 kr
Bidragare: HGU
“Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, apelsinskal, mandelmassa, ananas, vanilj och smörkola“
Tamnavulin
Grenache Wine Cask Edition, 40% (Speyside) 299 kr
Bidragare: FAN
“Lagrad på amerikanska ekfat och spanska rödvinsfat tidigare innehållandes Grenache.
en doftande fusion av nyklippta blommor, karamelliserande apelsiner och marsipan med nyanser av vanilj. Även vit choklad och röda bär följt av kolaäpple, persika, kaffe”
En första omgång som till utseendet såg ganska jämt ut färgmässigt men där smakerna skiljde sig en del ifrån varandra. I det första glaset från vänster fanns den rödvinslagrade Tamnavulin och där vi alla hade en doftnämnare gemensamt – En nyöppnad påse katrinplommon! Även en del ekfatstoner hittades också. Dock lite i tamaste laget med sina ynka 40%. Lika klen var även whisky nr två som också den kom ifrån Tamnavulin-destilleriet och där vi även där ganska snart lyckade lokalisera en gemensam doftton, nämligen (biltemas) spolarvätska! Flera av oss upplevde även att den med tid blev något beskare i glaset.
Aftonens första poängsummering innan det blivit dags för en lättare förtäring i form av grillad korv med diverse tillbehör blev enligt följande:
En solklar vinnare i den första omgången blev Amrut Fusion och som vi tyckte var en god whisky med lite olika inslag att upptäcka både i doft och smak och att den som tidigare nämnts var ganska smakrik, mycket tack vare den lite högre styrkan. Inchmurrin kvalade in på något högre medelbetyg än de båda Tamnavulin-utgåvorna som ansågs vara hyggligt goda för sin prisklass och utmärkta vardagswhiskys men där en högre buteljeringsstyrka förmodligen inte hade skadat.
Efter avdukning och återuppfyllning av kvällens andra lina så fick vi stifta bekantskap med två av våra klubbinköpta SWF-whiskys Tomintoul Peaty Tang och Mackmyra (som var en återprovning) och där vi förutom en rejält fatstyrkestark Highland Park fick nöjet att känna lite på en i våras nyinkommen fransk rökig singelmalt med namnet Rozelieures och som ingen av oss tidigare hade smakat eller knappt hört talas om.
AWC-LINEUP – EVENT #26:
(Med “förhandsnoter” inhämtade ifrån Sb, importörer eller producent)
Mackmyra
SWF-30 55% (Sverige) 695 kr
Bidragare: AWC
“Fat: 50% rökig malt på bourbonfat från 2012, 50% orökig malt på
bourbonfat/ny amerikansk ek /svensk ek från 2007”
Tomintoul Peaty Tang
(SWF-31) 46% (Speyside) 899 kr
Bidragare: AWC
”Torven till Peaty Tang, som röks till hela 55 PPM, kommer från den lokala mossen Feith Musach och består av vitmossa och ljung. Denna typ av torv ger en söt och lite fet rökighet som på-minner om pyrande björkved snarare än öarnas tjära och hav”
Rozelieures
Fumé Collection Single Malt 46% (Frankrike) 599 kr
Bidragare: AFR
“Nyanserad smak med tydlig rökighet och fatkaraktär, inslag av torkad frukt, jod, nötter, pom-erans, ostronskal, choklad och lakrits“
Highland Park
Cask Strength Edition (2019, batch 4) 60,8% (Orkney) 299 kr
Bidragare: SHG
“Nyanserad, maltig, något rökig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula päron, torkad frukt, honung, valnötter, apelsinskal, lakrits och vanilj.”
I denna andra och avslutande omgången hade alla whiskysorterna minst en alkoholhalt över 46% vilket vi på förhand i klubben brukar tycka är bra. Ju större tryck desto bättre brukar vara ett gott ledord och så visade sig också vara fallet när den faktiskt lite för oss överaskande goda Highland Park CS lyckades ta hem segern men också den delade första platsen totalt med den Indiska Amrut’en ifrån första omgången. Här fanns det bra med klös, förvånansvärt trevlig rökton och en hel klase med omogna gröna bananer! 😀 Verkar dock endast finnas i liten flaska på Sb…
Det svarta fåret eller kanske rättare sagt den ljusaste whiskyn i denna uppsättningen var Svenska Whiskyförbundets 16-åriga buteljering av den ganska hårt rökta (55 ppm) Peaty Tang ifrån Tomintoul som föll oss ganska väl på läppen och kammade hem andraplatsen. Lätt citrusaktig och med en god eldskadad ton av gummistövel! Härligt!
Vår andra SWF-whisky och som vi haft med vid föregående Event #25 placerade sig på tredje plats i detta startfältet, strax före den något udda doftande franska whiskyn Rozelieurs som föll lite grann på den lätt metalliska och något fotogenaktiga lukten som inte riktigt gick hem hos oss men där ändå den lätt rökiga smaken upplevdes ganska trevlig.
En gemytlig afton med två trevliga startfält och övervägande goda whiskysorter värda att köpa igen. Dessutom en sammankomst med för ovanligthetens skull inga större bidrag till vår lilla “floskeltopp” mer än att FAN möjligen fick lite skallebank dagen efter då glasdörrar vanligtvis brukar öppnas innan passering… 😀
Stort tack till värden HHM för ett genomtrevligt event och där vi påminner alla om bidraget till klubbkassan. Vi glömmer heller inte av vår nästkommande samplesomgång med svarsinlämning under hela JULI!
På återseende!
//Amnehärad’s Whisky Club