Whiskyresa med två destilleribesök – En liten reseskildring, del 2 (av 2)
Vi kom att anlända till Nora och Bergslagens Destilleri något tidigare än beräknat vid vår whiskyresa och där vi nyss hade lämnat Örebro.
Ett litet trevlig lotteri passades därför på att arrangeras utanför på parkeringen och där Markus (TPWC) hade (i vanlig ordning) fixat fram fina priser. Som företrädare för AWC så kan avslöjas att både CPE och FAN höll ställningarna och hade turen att vinna flera vinster!
Efter en liten stunds väntan i “Societybaren” så kom då vår guide och provningsledare för dagen Mats Lihnell (VD) och visade oss en trappa upp i den helt nyrenoverade bygganden där vi skulle få vara med om en SMWS-provning. (i whiskybaren finns ca 74 st olika SMWS-flaskor!)
Upplägget för själva provningen var av typen blindprov och där vi tillsammans och en i taget (från vänster till höger) gick igenom och provsmakade och diskuterade smaker och gissningar och där Mats sedan presenterade rätt svar och gav oss lite mer information om vad SMWC-panelen hade haft för åsikter om respektive whisky.
Mortlach 11 y.o 60,1%
(bourbon hogshead refill)
En mycket god, fruktig, mjuk whisky med inslag av päron, kakao
Poäng; CPE: 17,25 – FAN: 17,25
Aultmore 12 y.o 57,8%
(refill ex-bourbon barrel, 221 btl.)
“A land of sweet and spicy fragrance”
Smak av vanilj, kryddpeppar, etanol/målarfärg.
Poäng; CPE: 15,00 – FAN: 15,75
Cardhu 27 y.o 53%
(ex-bourbon, 223 btl.)
“Lovely sweet toffee surprise”
Lite oljig karaktär, smak av äpple och kola
Poäng; CPE: 14,25 – FAN: 16,50
Port Charlotte 2002, 65,1%
(refill ex-bourbon barrel, 217 btl.)
“Modroc and failed barbeque”
Underbar smak av citrus, tobak, sötma, grillkorv
Poäng; CPE: 18,00 – FAN: 18,00
Laphroaig 20 y.o 55,1%
(refill sherry butt, 526 btl.)
“Seafood party on the beach”
Söt, tobak, sälta, tånginslag, hav, bacon
Poäng; CPE: 17,50 – FAN: 18,00
FAN och CPE hade också redan innan provningen valt att köpa och testa en whisky från den välfyllda “Societybaren” med SMWS-whiskys.
Ardbeg 7 y.o 59,7%
(first fill ex-sherry butt, 602 btl.)
“An engineer’s lunch-box”
Sötaktiga toner med inslag av sherry, äpple och kola härlig rök. Ojojoj, detta är så jäkla bra!!
Poäng; CPE: 18,75 – FAN: 18,75
Också till sist köptes också denna som kom att avnjutas efter maten!
Rosebank 21 y.o 59,8%
(refill hogshead, 257 btl.)
“Poire et poivre”
Litet kanelaktigt inslag tillsammans med lite krydda och citrus.
Poäng; CPE: 17,50 – FAN: 16,50
Efter själva provningen och innan maten fick vi också guidad rundtur av Mats inne i lokalerna där destilleriet så småningom planeras att installeras samt själva restaurangdelen som hade lite bekymmer med ventilationen som måste lösas innan de kan öppna den.
Vi fick också, förutom en snygg keps, pin och whiskyglas erbjudande och information om hur man blir SMWS-medlem innan det var dags att äta god mat som vi beställt redan när vi kom dit ifrån pubmenyn.
Amnehärad´s Whisky Club vill också här (tillsammans med TPWC) passa på och säga stort tack till Mats och Bergslagens Destilleri för den mycket goda provningen, guideturen, presenterna och för maten!
Tack också till Jakobssons Buss för “bra komfort och säker väghållning”
Klicka här för att se del 1 av whiskyresan.
Fasen va nice att vi kunde prova SMWS 33.124 i baren då jag nu har fått lite “inside information” om att den tydligen redan är slutsåld!